Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Vegan κρεατόπιτα/Βασιλόπιτα

Η ιδέα για να βεγκανοποιήσω την κρεατόπιτα μου ήρθε λίγο πριν τα Χριστούγεννα καθώς στην οικογένειά μας βασιλόπιτα σήμαινε κρεατόπιτα - αυτά προ αμνημονεύτων χρόνων- ξέρετε αυτή με τα διάφορα είδη ζώων μέσα από ό,τι περίσσευε από το τραπέζι της παραμονής. Ε, και εκεί που νοσταλγούσα τα παιδικά μου Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά (και τα όχι και τόσο παιδικά μου μη σας πω) θυμήθηκα την κρεατόπιτα όπου κρύβαμε μέσα το φλουρί.

Τα πρώτα χρόνια ως ηθικός χορτοφάγος (vegan), που ακόμη μπουσουλούσα όσον αφορά την vegan κουζίνα, δεν θα σκεφτόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να μετατρέψω αυτό το αγαπημένο πιάτο σε κάτι εξίσου νόστιμο αλλά αναίμακτο.
Ήρθε, όμως, το πλήρωμα του χρόνου και ιδού....

Vegan κρεατόπιτα

Υλικά για την πίτα:

  • όλη η ποσότητα από τη συνταγή κιμάς κουνουπιδιού
  • 1 πακέτο κεμπάπ σόγιας (ακολουθεί συνταγή)
  • 1 πακέτο φύλλο για πίτα (χρειαζόμαστε 8 φύλλα)
  • ελαιόλαδο για το λάδωμα
  • 1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους (ψητά στο γκριλ με πιπέρι, ρίγανη και λεμόνι)
Υλικά για το κεμπάπ σόγιας:
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • ½ κ.γ. πιπέρι
  • ½ κ.γ. κάρυ
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Προετοιμασία για το κεμπάπ:

Μουλιάζω το κεμπάπ σε βραστό νερό για μισή ώρα τουλάχιστον. Κατόπιν αφαιρώ το νερό και στύβω καλά το κεμπάπ. 

Τοποθετώ το κεμπάπ σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω όλα τα υλικά (εκτός από το ελαιόλαδο). Ανακατεύω και αφήνω για τουλάχιστον 2 ώρες για να εμποτιστεί από τα αρώματα των μπαχαρικών.

Παίρνω ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και βάζω το κεμπάπ μέσα. Σε μεσαία θερμοκρασία αφήνω το κεμπάπ να σοταριστεί για 10-15 λεπτά (δεν προσθέτω λάδι παρά μόνο αφού βάλω το κεμπάπ σόγιας στο φούρνο) και να πιει τα υγρά του ανακατεύοντας. 

Ανάβω το γκριλ του φούρνου (και στους 250 βαθμούς). Ρίχνω το κεμπάπ σε ένα ταψάκι και βάζω στο φούρνο για να πάρει χρώμα για περίπου 20 λεπτά Που και που ανοίγω το φούρνο και ανακατεύω το κεμπάπ σόγιας για να πάρει χρώμα παντού.

Όταν το κεμπάπ είναι έτοιμο, προσθέτω το ελαιόλαδο και αφήνω στην άκρη.

Πάμε τώρα στην πίτα...

Προετοιμασία:

Θερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Με ένα πινέλο λαδώνουμε το μεγάλο ταψί (αυτό του φούρνου) και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Προσθέτουμε άλλα 5 φύλλα λαδώνοντας ελαφρώς το κάθε ένα που προσθέτουμε.

Απλώνουμε πάνω στο έκτο φύλλο τον κιμά κουνουπιδιού, τα μανιτάρια κομμένα σε κομμάτια και το κεμπάπ σόγιας. Προσθέτουμε από πάνω άλλα τρία φύλλα (λαδώνοντας το καθένα που βάζουμε). Γυρίζουμε τις άκρες που περισσεύουν από το ταψί προς τα μέσα. Λαδώνουμε και πάλι από πάνω λίγο.

Χαράσσουμε σε κομμάτια αν θέλουμε, ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει (30-40 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου