Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ινδικό γλυκόξινο με τόφου και ρύζι μπασμάτι.



Όλα ξεκίνησαν όταν βρέθηκα να αγοράζω τόφου με γεύση κάρυ-μανγκο. Μου ήρθε η ιδέα για γλυκόξινο φαγητό κι αφού περιπλανήθηκα σε διάφορες συνταγές (κινέζικο, ινδικό κλπ) κι αφού είδα πως δεν έχω πολλά από τα υλικά σ' αυτές τις συνταγές αποφάσισα να αυτοσχεδιάσω με τα υλικά που είχα. Ήξερα ότι ήθελα να είναι γλυκόξινο αλλά και λίγο πικάντικο και να το συνοδεύσω με ρύζι μπασμάτι.



Σερβίρει: 3-4 μερίδες

Υλικά

Για το ρύζι
1 κούπα ρύζι μπασμάτι (προτίμησα αναποφλοίωτο για περισσότερες ίνες)
αλάτι
1/2 κ.γ. κάρυ
1/2 κ.γ. κανέλλα
ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα 

1 συσκευασία μαλακό τόφου (με γεύση mango curry είναι ιδανικό)
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1/2 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. κουρκουμά
1/4 κ.γ. πιπέρι
1/4 κ.γ. τσίλι σκόνη
1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
1/4 κούπα ζάχαρη καρύδας
1 κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο
2 ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
1 ροδάκινο (ή μάνγκο) κομμένο σε μικρά κομμάτια
αλάτι (εγώ έβαλα 1/2 κ.γ.)
ελαιόλαδο


Προετοιμασία

Για το ρύζι:

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε 3 κούπες νερό. Ξεπλένουμε το ρύζι. Μόλις το νερό πάρει μια βράση, προσθέτουμε το ρύζι και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσει. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.

Για τη σάλτσα:

Κόβουμε το τόφου σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και το βάζουμε στο γκριλ του φούρνου να πάρει λίγο χρώμα. (για 10 λεπτά περίπου)

Κόβουμε τις πιπεριές σε μπαστουνάκια και τις σωτάρουμε (είτε σε ελάχιστο λάδι είτε σκέτες σε αντικολλητικό τηγάνι). Προσθέτουμε τη τριμένη ντομάτα και αφήνουμε να σωθούν τα πολλά υγρά. Βάζουμε τα μπαχαρικά καθώς και τη ζάχαρη και το μπαλσάμικο. Προσθέτουμε το ροδάκινο και λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό κι αφήνουμε να σιγοβράσουν για μερικά λεπτά (10 περίπου). 

Τέλος προσθέτουμε το τόφου κι αφού έχουν σωθεί τα υγρά, βάζουμε ελαιόλαδο και σερβίρουμε.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου